Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 15:42

Червонодібровська філія І-ІІ ступенів ОЗО "Глибоцький ліцей Глибоцької селищної ради"

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 47
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

10:29
Екскурсія до музею-садиби «буковинської орлиці» Ольги Кобилянської

28 травня учні 4-5 класів Червонодібровського НВК під керівництвом Одайської О. Д., Коломійчук О. В. та Арманаш О. Д. вирушили цікавим екскурсійний маршрутом. Першою зупинкою став музей-садиба «буковинської орлиці» Ольги Кобилянської (1863 – 1942), який було відкрито у 1973 році. Екскурсію для нас проводив Іван Дмитрович Дан. Він розповів, що у 1889 – 1891 роках письменниця проживала тут у батьківському маєтку, а в інші часи часто бувала в селі заїздами. 
У трьох кімнатах музею розміщена музейна експозиція, четверта кімната – меморіальна.

Експозиція першої кімнати присвячена життю і творчості Ольги Кобилянської у Димці. Тут можна побачити експонати, що сповна відображають часи життя родини самої О.Кобилянської в селі, її приїзди сюди. Трагедія братовбивства заради заволодіння землею, що відбулася у реальному житті у 1894 році в Димці, надихнуло Кобилянську на написання одного з кращих її творів – повісті «Земля». Виявляючи велику увагу до життя, побуту димківчан, письменниця багатьох з них зробила прототипами своїх літературних героїв. Досить згадати бодай Саву Жижияна із повісті "Земля", нащадки якого й досі живуть у селі. Окрім вже згаданої "Землі" у Димці О.Кобилянська завершила остаточний варіант повісті "Людина", а водночас занесла на папір і перші рядки майбутнього великого твору "Царівна", котрий завершила вже у Чернівцях у 1895 році. 
Експозиція другої кімнати має назву «Ольга Кобилянська у пам’яті народній». Димка була тим місцем, з яким Ольгу Юліанівну зв'язували міцні узи впродовж фактично всього життя. І тоді, коли вона проживала в селі, і коли навідувалась до нього, або приймала сельчан у себе в гостях у тих же Чернівцях, обов'язково цікавилась їх життям-буттям, подіями, що відбувались у Димці. У свою чергу димківчани не раз зверталися до О.Кобилянської за допомогою, порадою або просто йшли до неї, аби, як то кажуть, відвести душу. Тож у вітринах виставлені передруки спогадів димківських сучасників про письменницю, інші експонати. Третя кімната присвячена Димці сучасній.

В музеї максимально відтворено обстановку та побут кінця ХІХ століття, а поруч з ним встановлено пам’ятник Ользі Кобилянській.

На данном изображении может находиться: один или несколько человек и на улице

На данном изображении может находиться: один или несколько человек, люди стоят и на улицеНа данном изображении может находиться: 2 человека, люди стоят и на улицеНа данном изображении может находиться: 1 человек, в помещенииНа данном изображении может находиться: 1 человекНа данном изображении может находиться: один или несколько человек, небо, на улице и природа

Переглядів: 203 | Додав: nvk_ua | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz